Αφιέρωμα στην Ρεφλεξολογία από την εκπομπή “Όλα για την Υγεία μου”, Mega Channel.

Αφιέρωμα στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου από την Ρεφλεξολογία, εκπομπή “Υγεία Πάνω απ’Όλα”, Antenna.

Τι είναι η Ρεφλεξολογία;

Η Ρεφλεξολογία είναι μια φυσική ολιστική συμπληρωματική μέθοδος για την φροντίδα του σώματος. Μέσα από συγκεκριμένους χειρισμούς, κυρίως στα πέλματα και τις παλάμες, σε σημεία που αντιστοιχούν σε περιοχές οργάνων, βοηθούμε το σώμα να έρθει σε αρμονία.

Σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρείται συμπληρωματική αγωγή.

Η Ρεφλεξολογία είναι συμπληρωματική αγωγή γιατί μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με οποιαδήποτε ιατρική αγωγή (συμβατική ή εναλλακτική), λειτουργώντας υποστηρικτικά σε αυτήν. Το Υπουργείο Οικονομικών την αναγνωρίζει ως αυτόνομο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τους ορισμούς   που ισχύουν επισήμως και σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου της   Ευρώπης το 1999, ύστερα από αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μη συμβατικά   θεραπευτικά συστήματα διαφοροποιούνται σε εναλλακτικά και συμπληρωματικά.

“Ως συμπληρωματικά θεραπευτικά συστήματα ορίζονται τα μη αυτοτελή, μη ιατρικά συστήματα τα οποία μπορούν να υπάρξουν ως συμπληρωματικά μίας άλλης αυτόνομης θεραπείας, συμβατικής ή εναλλακτικής, και στα οποία δεν ανήκει η δικαιοδοσία της διάγνωσης ή της ιατρικής ευθύνης, ως εκ τούτου δύναται να ασκούνται από μη ιατρούς. […] Σε αυτά ανήκουν θεραπευτικά συστήματα όπως η Ρεφλεξολογία, η Αρωματοθεραπεία, το θεραπευτικό μασάζ, κ.α.”

Defining Reflexology τι είναι η ρεφλεξολογία Κέντρο Ρεφλεξολογίας και Έρευνας σχολή ρεφλεξολογίας πτυχίο

Που και πως εφαρμόζεται;

Η ρεφλεξολογία εφαρμόζεται κυρίως στα πέλματα και τις παλάμες με ειδικές πιέσεις και χειρισμούς.

Ο πιο χαρακτηριστικός τρόπος εφαρμογής της είναι η μέθοδος κάμπιας που γίνεται με τον αντίχειρα συνήθως.

επαγγελματίας ρεφλεξολόγος διετής εκπαίδευση σχολή ρεφλεξολόγων πτυχίο δίπλωμα ρεφλεξολογίας Κέντρο Ρεφλεξολογίας και Έρευνας σχολή ρεφλεξολογίας πτυχίο

Πως μπορεί να βοηθήσει;

Είναι γνωστό ότι η διαρκής έκθεση σε άγχος και νευρική ένταση οδηγεί τον οργανισμό σε ανισορροπία και κάποια νόσο. Η Ρεφλεξολογία προκαλεί βαθιά χαλάρωση δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον οργανισμό να αποκαταστήσει την ισορροπία του.

Defining Reflexology τι είναι η ρεφλεξολογία Κέντρο Ρεφλεξολογίας και Έρευνας σχολή ρεφλεξολογίας πτυχίο

Από ποιους εφαρμόζεται;

Από κατάλληλα εκπαιδευμένους Ρεφλεξολόγους που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκά έτη σπουδών, με εκπαίδευση τουλάχιστον 500 ωρών. Η εκπαίδευση του Κέντρου Ρεφλεξολογίας και Έρευνας ξεπερνά τις 750 ώρες.

Ως ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας ρεφλεξολόγων υιοθετούμε και τον ορισμό του Reflexology in Europe Nexus που υιοθετήθηκε ομόφωνα στην συνέλευση που έγινε στην Αθήνα το 2019:

“Reflexology is an art and science that deals with the principle that there are reflex areas in the feet and hands (and other parts of the body) which correspond to all of the glands, organs and parts of the body. Reflexology is a unique method of using pressure applied mainly by the thumb and fingers on these reflex areas in order to support nature in maintaining homeostasis, as far as may be achieved for each individual.”

Ταυτόχρονα από το 2018 στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο Ρεφλεξολογίας στην Πορτογαλία που είχε κεντρικό θέμα τον ορισμό της ρεφλεξολογίας ξεκινήσαμε μια μακροχρόνια προσπάθεια για την βελτιστοποίηση του ορισμού σε διεθνές επίπεδο. Το τι είναι η ρεφλεξολογία το στηρίζουμε σε 4 πυλώνες:

Τι είναι η Ρεφλεξολογία; (Διεθνείς ορολογίες στα Αγγλικά)

Defining Reflexology τι είναι η ρεφλεξολογία rien Κέντρο Ρεφλεξολογίας και Έρευνας σχολή ρεφλεξολογίας πτυχίο